dissabte, 1 d’agost del 2015

Dones úniques: santes, bruixes i beates

Milica de Sérbia
Mireu si la història oficial esborra el rastre de les dones que totes coneixem que Déu anuncià a Maria que seria mare, però cap de nosaltres sabem res de com va ser el part. Eixa part, no és important. L'acte de la decisió de Déu, de la comunicació de la seua voluntat a una dona, l'elegida, és més important que l'acte del naixement, de la vida.  Una manera de narrar repetida fins ara mateix, pels deus antics i pels nous, la màgia de la religió o la del cinema. La de l'art o la de la política. Les dones, les nostres "coses" només són-som subsidiàries, secundàries, mares, esposes, santes, putes, martirs o rebels. I n'estem tan acostumades al paper secundari que ni ens ho plantegem.

Vos convidem a que mireu les santes del dia, o les efemèrides en general, sota una nova perspectiva i que la compartiu amb nosaltres. Les dones de hui les hem buscat en la Vikipèdia, i en el Calendari de Dones que publica l'Àrea de la Dona d'Intersindical Valenciana. En el cas de les santes i beates, la referència és ser mare, dona, germana d'un home. També ens ha passat el mateix en triar les artistes protagonistes del blog: subsidiàries.

I què és el que hem de veure: que són dones úniques perquè han trencat motlles, saben llegir, són solidàries, diuen que no, defensen conviccions, es neguen a ser usades sexualment, són generoses, crien i es preocupen d'altres dones. Mereixen el nostre record. I el vostre.


Macrina la Jove (380), sa mare l’ensenyà llegir i  coneixa els textos sagrats a la perfecció, el Llibre de la Saviesa n’era un dels preferits. Un dels seus germans és un sant conegut, a qui no obstant va ser ella qui educà, i cite textualment:  “Macrina fue «el padre y la madre, el guía, el maestro y el consejero» de su hermano menor, san Pedro de Sebaste”. Va viure sempre del treball deles seues mans. També va ser abadessa. 

Almedha de Gal·les, (s. VI d.c) princesa i eremita, víctima de la violència de gènere, es negà a mantidre relacions sexuals.

Haziga de Scheyern,(1103) comtessa, mare, i fundadora d’un convent benedictí en Bayrischzell ( Bavaria) 
Hilària de Bamaliana, Tecla i Mugui de Krakas, màrtirs.

Elisabetta Renzi,  fondatrice delle Maestre Pie della Vergine Addolorata, si adoperò con tutte le forze perché le ragazze povere ricevessero una formazione umana e catechistica nelle scuole.

Lola Iturbe
Princesa Milica de Sérbia, Eugenia Lazarević, poeta i governant; autora de L ‘oració d’una mare i d’un famós poema pel dol de l’home. Va governar el país mentre el fill era menut amb gran saviesa i encert. També perdé una filla i acabà fundant un monestir.


Lola Iturbe 1902, autodidacta, corresponsal de guerrra i escriptora, va ser una de la fundadores del moviment anarcofeminista, Mujeres Libres i del Comitè de Milícies Antifeixistes durant Guerra Civil, escrivint a Tierra y Libertad les cròniques de guerra en el front d'Aragó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada