diumenge, 2 d’agost del 2015

MARIA MALIBRAN, la força d’una veu

MARIA MALIBRAN 1808 Mezzo-Soprano


Maria Malibran el era el nom artístitc de Maria Felicia Garcia Sitches. Havia nascut a París el 24 de març del 1808. Era filla del compositor, tenor i mestre de bel canto andalús Manuel García i de la soprano Joaquina Sitches. Amb sis anys, començaria a rebre les primeres classes de cant, amb el seu pare, el seu únic mestre..que havia vist tantes possibilitats en aquella veu àgil i dúctil de la seva filla, que la va sotmetre a una disciplina d’aprenentatge ferotge i gairebé obssessiva. Maria va patir el maltractament de son pare i, després, el del seu primer marit, un banquer arruinat per a qui va haver de treballar molt i a qui acabà passant una pensió.

I Maria va cantar Casta Diva, una de les peces més conegudes de  l’òpera Norma, del compositor Vincenzo Bellini. En l’estrenà de l’Scala de Milà el teatre estava ple des de les dues del migdia i el triomf va ser apoteòsic. Trenta vegades va eixir a saludar i 12.000 persones l’acompanyaren des del teatre fins el Palazzo Visconti.


Malibran es va convertir per la seua virtuosa i càlida veu de mezzo-sopranno, per la seua sublim actuació en el primer mite romàntic de l’òpera. El públic l’adorava, era intel·ligent, preciosa, seductora i la seua manera de viure i de cantar va ajudar a transformar l’estètica del cant i la visió de la societat cap als artistes. Tenia una gran facilitat per les arts, pintava, es dissenyava ella mateixa els vestits, cantava i componia, va escriure una trentena d’àries i romances i els grans compositors de l’època escrivien per a ella. La seua vida es va convertir en el punt de mira dels diaris de l’època.


En setembre de 1836 va caure del cavall, estava embarassada, però no va voler anul·lar els concerts. Dos dies més tard caigué a terra durant un dels recitals, la mort va ser instantània. Tenia 28 anys. Al seu funeral en la catedral de Mánchester assistiren més de 50.000 mil persones.

Per si voleu sentir Casta Diva, en versió d'una jove soprano de Kazan, filla d'una dona dedicada a la música, Aida Garifullina

Per si voleu saber més coses d'ella:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada