dissabte, 1 d’agost del 2015

La importància de les dones


Com afirma la professora Ana Aguado, “ No es tracta que les dones tinguen ara més importància en la història: ja la tenien, el que passava és que els que anteriorment “feien” la història no havien tingut la sensibilitat necessària en aquest tema per a donar-li valor en la seua jerarquia de subjectes històrics.”

Segons el Diccionari Normatiu Valencià: “Qualsevol entorn d’un punt de frontera té punts a l’interior i a l’exterior”…i amb els relats de vida de les dones de frontera trobarem els punts de la invisibilitat, l’exili, la injustícia, la bellesa, la creativitat, la ràbia, la indignació, , el dubte, la necessitat de crear, la fèrria voluntat, la passió, la bogeria, el deure, la renúncia, la soledat, la genialitat….
Relats de vida, perquè com explica Montserrat Palau “les històries de vida, escrits i orals, són instruments i procediments per combatre la invisibilitat de les dones en les històries oficials i els cànons, i contribueixen a canviar les formes d’interpretar i comprendre les seues vides a través de les seues experiències vitals i també històriques”. Sí combatre la invisibilitat, canviar la mirada sobre elles, sobre nosaltres.

Més de 70 dones estan a punt de desfilar pel blog, mostrarem quan van nàixer, qui eren, què pintaven, què interpretàven, com eren els seus lieds, les seues cançons…els manllevarem les paraules i les farem nostres. Per tant estigueu amb els sentits alerta per a viatjar a través de les seues fronteres, interiors,  exteriors.  

Res de tot el que anirem mostrant hauria segut possible sense moltíssima gent que ha deixat en la xarxa, també en el paper, i en les biblioteques informació per a que la fem córrer. Com no som professionals, ni açò és una tesi, no sempre podem citar sempre les fonts, però ho intentarem. En primer lloc, els textos i les obres de les pròpies autores, i després la Vikipèdia; tesis a l’abast en la xarxa, com la de Maria Lacueva “Escriptores valencianes” ; la Nadala del 2005 “EScriptores”, de la Fundació Lluís Carulla;  el treball de diverses autores de la Universitat de Lleida, “Dones i literatura.Autores, lectores, personatges” i moltíssimes més que anirem citant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada